Kippenvel finale voor HPC (2011)

Afgelopen pinksterweekend vond in het Duitse Hagen het 16e Internationale Sprinttoernooi voor wedstrijdzwemmers plaats. Een ploeg van 48 HPC zwemmers en begeleiders vertrok zaterdagochtend in alle vroegte vanuit Heemstede naar het prachtig gelegen 50-meter buitenbad.

Een aantal ouders waren met auto’s vooruit gereden en toen de zwemmers rond negen uur aankwamen, stond de grote partytent al op de “eigen” HPC-plek aan de rand van het zwembad en hing de vlag van de hoofdsponsor van HPC, de Van Oosten Groep, al vrolijk te wapperen.

Er was voor zaterdagmiddag veel regen voorspelt, maar gelukkig viel dat achteraf heel erg mee. Na een lange zwemdag vertrok de ploeg rond 20.00 uur naar een grote sporthal in de buurt waar zou worden gegeten en geslapen. Van dat laatste komt overal het algemeen weinig terecht, maar dat hoort natuurlijk zo bij dit soort weekenden.

Op zondag stond er om zeven uur een lekker ontbijt voor de zwemmers klaar dat bestond uit de heerlijke verse broodjes die door de firma van Vessem & Le Patichou bakkers waren gesponsord. Dat ontbijt heeft de zwemmers goed gedaan want wat volgde was een tsunami aan medailles. Ook waren er grote tijdsverbeteringen te melden voor Jeroen Braspenning (14 seconden op de 200 meter rugslag), Laura Hartman (23 seconden op de 200 meter schoolslag) en Bram Kerkhof (23 seconden op de 100 meter rugslag). Martijn Braspenning zwom een prachtig  persoonlijk record op de 100 meter vrije slag met een tijd die goed was voor nóg een limiet op het Nederlands Junioren Kampioenschap van aankomend weekend. Helaas is de inschrijving daarvoor al gesloten, maar gelukkig mag Martijn daar wel op de 50 meter vrij gaan starten.

De estafettes op zondagochtend waren weer superspannend waarbij twee herenploegen bestaande uit  Sam van Groen, Daniël Trouwen, Wesley Bos en Mike Schouw (4 x 50 vrij) en Laurens Oomkens, Timo van der Veen, David van Groen en Laurens Windt (4x 100 wissel) in de prijzen vielen en zilver behaalden.

Op zondagmiddag stond de loodzware 200 meter vlinderslag op het programma. Patricia Degenaars, Veerle Claassen, Mariska van Geldorp, Mandy van der Linden, Carmen Meijer, Denise van der Linden en Wesley Bos waren zo moedig om zich hiervoor op te geven. Denise zwom een mooi persoonlijk record van 7 seconden en veroverde daarmee goud, evenals Mandy. Carmen haalde maar liefst 15 seconden van haar beste tijd af en Mariska behaalde een bronzen medaille in haar leeftijdscategorie. Wesley kwam ruim een halve baan voor zijn concurrenten aan veroverde daarmee zijn zevende individuele medaille van het toernooi. Zes keer goud en één keer zilver was goed genoeg om als kampioen van zijn jaargang (1999) uitgeroepen te worden en dat is een hele knappe prestatie!

In de twee dagen dat het toernooi duurde behaalde de ploeg in totaal 60 medailles (14x goud, 29x zilver en 17x brons). Volgens trainer Niels Derksen is dit het moment van de omslag. “Het zat er al een tijdje aan te komen dat de jeugd de oudere zwemmers zouden gaan verdringen. Hier hebben we naartoe gewerkt en wat we hadden verwacht wordt nu bewaarheid”.

De 50-meter nummers bestaan uit voorrondes waarbij er aan het eind van ieder dagdeel een finale wordt gezwommen en het is altijd bijzonder als je daar aan mee mag doen. Timo van der Veen mocht op zaterdagmiddag meedoen aan de finale van de 50 meter schoolslag en David van Groen mocht op zondagochtend starten bij de finale van de 50 meter rugslag. Maar de meest bijzondere finale was toch die van het koningsnummer, de 50 meter vrije slag. Deze finale was dan ook de allerlaatste afstand van dit zwemweekend. Floris van Wieringen mocht namens HPC aan de start verschijnen en werd door de voltallige HPC ploeg in de rode HPC/van Oosten Groep shirts naar de finish geschreeuwd. Een moment om kippenvel van te krijgen! Floris had ’s morgens zijn tijd al met 2 seconden verbeterd en tikte nu opnieuw zestiende van een seconde sneller aan in een tijd die op een fractie na, goed zou zijn geweest voor een NJK limiet.

Trainer Theo van Dam vond het weer een geweldig weekend. “De sfeer was fantastisch en de ploeg was supergemotiveerd. Ook het weer was prima. De enige echte regen die we hebben gehad, is gelukkig de medailleregen!!!”.

hagen

IMG_4193[1]