Openwaterzwemmen

In de zomer maanden vanaf half juni tot half september kun je voor wedstrijden terecht in het buitenwater in Nederland (maar vaak ook over de grens). Deze wedstrijden noemen wij Open Water Wedstrijden. De oude naam is Langebaanzwemmen en het koosnaampje is “slootzwemmen”. Dus in kanalen, sloten en meren. Geen chloor maar lekker in de natuur. Het water wordt altijd gekeurd. De week vooraf en de dag zelf worden er diverse metingen gehouden. Je zal dus niet in vervuild water zwemmen. Bij veel wedstrijd zijn er ook douches (vaak koud….) en dan kun je je afspoelen. Bij elke wedstrijd zijn er meerdere afstanden (vanaf 250 meter tot heel lang) en voor ieder zijn/haar eigen leeftijd programmanummers. De snelste zwemmers kunnen prijzen winnen en iedereen die de wedstrijd uitzwemt krijgt een herinnering.

Deze wedstrijden zijn niet te vergelijken met het zwembad-zwemmen. Je moet het echt een keertje mee gemaakt hebben en dan weet je gelijk dat het verslavend is. Helaas is de groep de laatste tijd niet echt groter geworden, maar wij zien graag nieuwelingen erbij komen.

Bij diverse wedstrijden kunnen triatleten meedoen in hun goedgekeurde pakken onder hun NTB-nummer. Verder kunnen zij op meerdere wedstrijden onder hun NTB-nummer worden ingeschreven, maar moeten dan wel in gewoon badpak / zwembroek zwemmen en dus aan de KNZB-reglementen houden.Sinds de CitySwim in Amsterdam worden er steeds meer van dit soort wedstrijden gehouden. Alleen de wedstrijd in Haarlem is opgenomen in deze kalender. Voor andere steden en dat raadpleeg het internet.

Vind je het allemaal nog erg spannend om gelijk wedstrijden te zwemmen, dan kun je je ook opgeven voor de prestatietochten. Ook deze variëren in afstanden die bij je leeftijd horen. Ook als je nog geen startnummer hebt, kun je aan die prestatietochten meedoen. Dus ook je andere familieleden….

Heb je nog vragen en/of wil je je inschrijven, mail ons dan gerust.

Tot ziens,

Ineke & Nicky

(mail; icappon@zonnet.nl)