Hagen

Sinds jaar en dag reist een grote groep HPC-zwemmers in het pinksterweekend af naar Hagen in Duitsland. In het prachtig gelegen 50-meter buitenbad worden de hele zaterdag en zondag Internationale Sprintwedstrijden gehouden waar alle zwemmers die geboren zijn in 2010 en eerder aan mee mogen doen. Voor deze wedstrijd gelden geen limieten.

Op zaterdagochtend (heel) vroeg vertrekt iedereen in een grote bus vanaf het zwembad aan de Sportparklaan. Rond 09.00 liggen de eerste zwemmers in het water. Zaterdagavond wordt er gegeten en (weinig) geslapen in een grote sporthal.

Op zondag is het alweer vroeg dag en wordt er nog een volle dag gezwommen. Op de terugweg naar Heemstede wordt er traditioneel gegeten bij de McDonalds net over de grens. Meestal is de ploeg tussen 22.00 en 23.00 uur weer terug in Heemstede. Volgens veel HPC-zwemmers is het Hagen-weekend hét zwemevenement van het jaar! Onderstaand volgen de krantenartikelen van de afgelopen jaren.

 

Duitse PR-regen voor HPC (juni 2019)

Ook dit jaar is HPC Heemstede met een flinke ploeg wedstrijdzwemmers in het Pinksterweekend afgereisd naar Hagen in Duitsland om daar mee te doen aan de 24e editie van de Internationale Sprint Cup in het prachtige 50-meter buitenbad. Het is een groot toernooi met in totaal 545 deelnemers die samen goed zijn voor 2878 starts in twee dagen. De 9-jarige Sarah Bos was de eerste HPC-zwemster die in actie kwam en zette gelijk de toon door 16 seconden van haar beste tijd  af te halen op de 50-meter vlinderslag! Wat een begin! Evenals in Nederland was het behoorlijk stormachtig en voelde het best koud aan om slechts in een badpak of zwembroek op het startblok te staan.

Maar de HPC-ers lieten zich niet van de wijs brengen en zwommen het een na het andere persoonlijke record! Justin van Walliga zwom 23 seconden sneller dan ooit op de 100 meter vlinderslag en Deborah Hartman 18 seconden op de 200 meter rugslag. Jente Greuter zwom op al haar vijf afstanden mooie persoonlijke records maar er was er maar één die werd gekroond tot de Koning van de PR’s en dat was de 8- jarige Friso Elenga. Op de 100 meter vrije slag zwom hij 39 seconden sneller dan ooit! Van de in totaal 185 starts van HPC werden er 88 races afgesloten met een persoonlijk record en dat is echt heel veel! Na een gezellige overnachting in een sporthal waarbij het nog lang onrustig bleef, brak een zonovergoten tweede dag aan. Een van de hoogtepunten op zondagmiddag is de loodzware 200 meter vlinderslag waar Siebe de Vries, Fien van Munster en Twan de Vries met veel enthousiasme en vooral diep respect naar de finish werden geschreeuwd waarna ze alle drie met een medaille werden beloond voor deze bijna bovenaardse inspanning. In totaal mocht de ploeg 36 medailles mee naar huis nemen waarvan 12x goud, 9x zilver en 15x brons. Coach Denise van der Linden was Goud waard voor het hele team en stond te stralen aan de badrand. “Ik heb vooral genoten van HPC als vereniging waar jong en oud voor elkaar zorgt en niet alleen met elkaar lacht en de successen deelt, maar zeker ook elkaar steunt als het even niet zo lekker loopt. Samen zijn wij altijd weer één en dát is pas Goud waard!”

 

Topweekend HPC in Duitsland ( mei 2018 )

Na een jaar lang wachten mochten de wedstrijdzwemmers afgelopen zaterdagochtend om 5 uur dan eindelijk weer vertrekken naar  het Duitse Hagen voor de 23e editie van de prestigieuze Internationale  Sprint Cup. Onderweg regende het nog behoorlijk hard, maar hoe dichter de bus bij Hagen kwam, hoe meer de lucht opklaarde. Toen de eerste zwemmers rond half tien in het water lagen brak de zon door en die is beide dagen ook niet meer weggeweest.

De nieuwe zwemmers keken hun ogen uit. Ze hadden al veel verhalen gehoord over het 50-meter buitenbad dat midden in de groene heuvels ligt, maar dat het allemaal zó groot zou zijn hadden ze toch niet helemaal verwacht. De jonge zwemmers vermaakten zicht tussen hun  wedstrijden door vooral met spelen in het recreatiebad, dat naast het wedstrijdbad ligt, en dat vanwege het mooie weer het hele weekend open was. De oudere zwemmers maakten van de gelegenheid gebruik om lekker in de zon te zitten kletsen, lezen of slapen of zich te verpozen op het terras in de schaduw.

Zoals ieder jaar vertrok de ploeg na een lange dag van wedstrijden naar de sporthal waar werd gegeten en geslapen. De volgende dag begon het inzwemmen om half negen en opnieuw stond de zon hoog aan de hemel. De tweede dag is vaak wat lastiger voor de zwemmers omdat iedereen al vermoeid is na een lange dag zwemmen op zaterdag en over het algemeen niet zo lang heeft geslapen. Maar de sfeer was er niet minder om! Elk jaar weer is de 200 meter vlinderslag op zondagmiddag een absoluut hoogtepunt. Met diep respect wordt er dan gekeken naar een aantal moedige zwemmers die het aandurven om op deze gruwelijk zware afstand uit te komen. Dit jaar waren dat Deborah Hartman, Fien van Munster, Nadia du Fossé, Siebe de Vries, Twan de Vries en Daan Jonkheer, die zijn dertiende verjaardag vierde en voor wie speciaal voor de start ‘Happy Birthday’ van Stevie Wonder uit de luidsprekers schalde! Daan vond het superleuk om in Hagen jarig te zijn en won uitgerekend op die dag zijn allereerste Hagen-medaille! Daar kan geen ander verjaardagscadeau tegenop! En hij was niet de enige die het eremetaal kreeg omgehangen. In totaal mocht de ploeg 50 medailles mee naar Heemstede nemen, waarvan 15x goud, 17x zilver en 18x brons. Dat zijn er vijftien meer dan hetzelfde aantal zwemmers vorig jaar won. Daarnaast eindigden ruim 40 procent van alle races in een persoonlijk record en ook dat is een prima prestatie.

Coaches Theo van Dam en Denise van der Linden waren terecht trots op hun team. Niet alleen vanwege het hoge aantal pr’s en medailles maar vooral vanwege de onderlinge sfeer waardoor iedereen zich thuis voelde. Tijdens het leukste zwemweekend van het jaar komt dat gevoel altijd zo goed tot zijn recht waardoor iedereen nu alweer uitkijkt naar Pinksteren 2019!

 

Geweldig weekend HPC in Duitsland (2017)

Tijdens het pinksterweekend is de wedstrijdploeg van zwemvereniging HPC Heemstede als vanouds afgereisd naar het schitterend gelegen 50-meter buitenbad in het Duitse Hagen voor de 22e Internationale Sprint Cup. Dit prestigieuze toernooi met bijna 500 deelnemers uit diverse landen is ieder jaar weer het hoogtepunt van het jaar voor alle HPC-zwemmers. Nadat de ploeg, bestaande uit bijna 60 man, ’s morgens om 5 uur uit Heemstede was vertrokken, werden er de hele dag volop wedstrijden gezwommen. Aan het eind van de dag vertrok iedereen naar de sporthal waar gezamenlijk werd gegeten en (een beetje) geslapen. De volgende ochtend om 7 uur stond het ontbijt klaar en om half 9 lagen de eerste zwemmers weer in het water. De zondagmiddag stond, zoals ieder jaar, voornamelijk in het teken van de loodzware 200 meter vlinderslag. Met diep respect werd er gekeken naar Leonie van Moorsel, Deborah Hartman, Nadia du Fossé, Twan de Vries, Siebe de Vries en Jens van der Sman die met succes deze afstand wisten te volbrengen en dat is, aan het eind van zo’n pittig weekend een super knappe prestatie. Helaas kon HPC dit jaar geen finaleplaats op een 50-meter afstand afdwingen, maar er werden toch maar mooi 36 medailles mee naar Heemstede genomen, waarvan 11 gouden, 13 zilveren en 12 bronzen. Bijna de helft van de HPC-races eindigden in een persoonlijk record en dat is een mooie score, zeker voor een ploeg die zo aan het verjongen is.

HPC zit aan in meerder opzichten in een nieuwe opbouwfase en de trainers zijn ervan overtuigd dat er binnen afzienbare tijd aan alle kanten nog meer geoogst gaat worden. Goede resultaten zijn voor het Hagen weekend een mooie bijkomstigheid maar nooit het allerbelangrijkste. Coaches Theo van Dam en Denise van der Linden konden het mooi verwoorden: als er prijzen waren voor saamhorigheid en plezier dan zou HPC zonder enige twijfel op de eerste plaats zijn geëindigd. Er is geen onvertogen woord gevallen en iedereen heeft het super naar zijn zin gehad. Dat bleek ook de vele berichten die daarna op de social media verschenen. De zwemmers kijken nu alweer met smart uit naar Pinksteren 2018!

HPC TROTSEERT DE KOU (mei 2016)

Afgelopen pinksterweekend was de koudste sinds 1936 en dat hebben ook de wedstrijdzwemmers van HPC Heemstede aan den lijve ondervonden. In het minimaal verwarmde 50-meter buitenbad in het Duitse Hagen vond de 21e editie plaats van de Internationale Sprint Cup en ook daar was het nat en vooral koud. Op zaterdag stond er ook nog eens een flinke wind, maar toch mocht dat de pret niet drukken. Ondanks dat de Sprint Cup een heel groot toernooi is met bijna 500 deelnemers, blijft het zonder enige twijfel het leukste zwemfestijn van het seizoen en dat blijkt ook uit het feit dat zowel Laurens Windt als Fien van Munster geblesseerd waren, maar toch voor de gezelligheid mee gegaan zijn. Na een lange, koude dag zwemmen werd er in een lekkere warme sporthal gegeten en toch nog een beetje geslapen. Zondagochtend om half negen lagen de eerste zwemmers bij een temperatuur van amper 6 graden alweer in het water. En dan is het echt geen pretje om enkel in je zwempak of zwembroek op een startblok te staan! Maar er werd niet geklaagd. Sterker nog, er werd, zelfs in de regen- en hagelbuien, uitstekend gezwommen! Van de 204 keer dat er een HPC-zwemmer aan de start verscheen, eindigden er 67 races in een persoonlijk record en dat is uitzonderlijk onder deze omstandigheden. In totaal brachten de 42 zwemmers 44 medailles mee naar huis waarvan 21x brons, 11x zilver en 12x goud! Op zondagmiddag stond de loodzware 200 meter vlinderslag op het programma en er werd met diep respect gekeken naar de prestaties van Elza Matthijsen, Carmen Meijer, Twan de Vries en Jens van der Sman. Wat een moed om dat na zoveel andere afstanden en twee korte nachten slaap nog aan te durven en vooral ook nog keurig uit te zwemmen! Het absolute hoogtepunt van de zondag was de afsluitende finale 50 meter vrije slag voor de heren waar Jeroen Braspenning zich knap voor had weten te kwalificeren. De hele ploeg stond hem met groot enthousiasme aan te moedigen en schreeuwden hem van de ene naar de andere kant van het zwembad. Er waren deze keer veel jonge zwemmers mee voor wie het de eerste keer was dat ze in Hagen zwommen en zij waren diep onder de indruk van het spektakel. En dat waren ook coaches Theo van Dam en Denise van der Linden die beide dagen samen aan de rand van het bad hebben gestaan. Theo verklaarde aan het eind van het toernooi; “Elke keer ben ik toch steeds weer verbaasd over wat mensen aankunnen. De gevoelstemperatuur was op zondagochtend min 1 en desondanks gingen onze bikkels gewoon van start en stonden ze op een startblok met wind, regen en hagel. Ik ben zo super trots op deze zwemmers. Hoe kouder het werd, hoe warmer de sfeer in de ploeg! Dit was Hollands Glorie in optima forma!”

De hele ploeg moedigt Jeroen aan bij de finale 50 meter vrije slag