HPC Heemstede traint in het bad van Pieter

De Grote Clubactie is weer van start gegaan. Veel kinderen die lid zijn van een sportvereniging gaan weer langs de deuren om loten te verkopen. Een groot deel van de opbrengst is bestemd voor de club. Bij HPC Heemstede komt dit geld altijd weer terug bij de kinderen die de loten hebben verkocht en doen ze er ieder jaar iets leuks mee. Vorig jaar was dat een trainingskamp in het KNVB Sportcentrum in Zeist en dit jaar stond er een zwemclinic in de planning. In eerste instantie zou deze clinic in het voorjaar gegeven worden, maar door omstandigheden moest dit uitgesteld worden. Afgelopen zondag was het dan zo ver: met een grote bus die geregeld was door de hoofdsponsor van HPC, de Van Oosten Groep, gingen de zwemmers op weg naar het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Daar aangekomen werd de ploeg getrakteerd op krentenbollen, broodjes en de Sport Tasty-bites die waren meegegeven door van de bakkerij van Vessem & le Patichou.

Op het programma stond een clinic van niemand minder dan Bastiaan Tamminga, de vlinder- en rugslag specialist die maar liefst 36 nationale titels op zijn naam heeft staan. De HPC-ers waren daar behoorlijk van onder de indruk en met zijn lengte van bijna 2 meter keek iedereen dan ook letterlijk tegen hem op. Maar het ijs was snel gebroken. De zwemmers mochten inzwemmen in het waanzinnig grote wedstrijdbad en keken hun ogen uit! Het zwemstadion is heel imposant. Op de tribunes is plaats voor 3000 toeschouwers, al zaten er nu slechts een handjevol meegereisde ouders.

Na het inzwemmen begon de clinic in het naastgelegen trainingsbad wat uitgerust is met de laatste technologische snufjes zoals onderwatercamera’s en looplampjes op de bodem die de juiste snelheid aangeven. Boven het bad hangt het vol met elektronica die de snelheden van de zwemmers vastlegt. De specialiteit van Bastiaan is de onderwaterfase en het stroomlijnen, een zeer belangrijk aspect bij het zwemmen. Vol overgave heeft hij de zwemmers verschillende technieken aangeleerd waarbij hij zelf ook in het water lag om de juiste aanwijzingen te geven. Het trainingsbad is 50 meter lang en hij kan die hele afstand onder water afleggen zonder adem te halen. Hij daagde de zwemmers uit om dit ook te proberen en stond heel verbaasd te kijken toen bleek dat Kimberley van Ravenswaay (de HPC topper van het synchroonzwemmen) het hem wel “even” nadeed. Bastiaan was, evenals de andere zwemmers en de ouders, zeer onder de indruk! Na de clinic mochten de zwemmers nog een tijdje vrij zwemmen in het aangrenzend Subtropisch Zwemparadijs.

Al met al een supergeslaagde dag! Bastiaan vond het ook erg leuk en heeft diverse foto’s van de clinic op zijn website geplaatst (www.bastiaantamminga.nl). Voor HPC Heemstede is dit zeker niet de laatste keer dat zij in Eindhoven hebben getraind. De club heeft grote ambities en gaat met ingang van dit seizoen een aantal keren per jaar op trainingsweekend met alle wedstrijdzwemmers. Zij zullen dan volop gebruik gaan maken van het trainingsbad in Eindhoven. Want wat is er voor een wedstrijdzwemmer mooier dan te mogen trainen in hetzelfde bad als waar Pieter, Marleen, Inge, Maarten, Ranomi en al die andere grote namen uit de Nederlandse zwemwereld hun baantjes hebben getrokken!
Kijk ook even naar de foto’s onder Wedstrijdzwemmen – foto’s wedstrijdzwemmen