HPC zwemmers zijn goud waard in Duitsland! (2012)

Zaterdagochtend 26 mei was het weer zover. Een flinke groep wedstrijdzwemmers van HPC Heemstede vertrok om 05.30 uur in een grote bus richting Hagen (Duitsland) om in een prachtig gelegen 50 meter buitenbad te strijden tijdens de 17e editie van de Internationale Sprint Cup. De wedstrijd duurt twee volle dagen en is met 31 deelnemende verenigingen en in totaal 485 zwemmers druk bezet.

Het was prachtig weer en HPC zat meteen lekker in de wedstrijd. Op de eerste afstand, de 50 meter vlinderslag, mocht Michael van Dam gelijk de finale zwemmen, iets wat hij later in het weekend ook op de 50 meter rugslag en, samen met Floris van Wieringen, ook op de 50 meter vrije slag zou doen. ’s Middags zwom Sam van Groen een prachtig persoonlijk record op de 100 meter vlinderslag waarbij hij zijn tijd met 14 seconden verbeterde.

Om 19.30 uur arriveerden de zwemmers in de sporthal voor de overnachting. En daar bleek eens te meer hoe goed de sfeer binnen HPC is. Dat viel ook Annika Arvin op. Zij zwemt al jaren bij zwemvereniging de Dolfijn in Amsterdam. Omdat die dit jaar niet naar Hagen gingen en Annika bij een HPC zwemmer in de klas zit, ging zij deze keer met HPC mee. Annika zwom wel voor de Dolfijn, maar om beter herkenbaar te zijn, zwom ze met de bekende rode HPC / Van Oosten Groep badmuts op. En ze heeft gelijk besloten om die niet meer af te doen. Met ingang van het volgende seizoen komt zij in Heemstede zwemmen!

Na een nachtje met zeer weinig slaap, lagen de zwemmers op zondagochtend om 08.30 uur alweer in het water. Maar ondanks het gebrek aan slaap, werd er geweldig gepresteerd. Het heren estafetteteam bestaande uit Jeroen Braspenning, Timo v.d. Veen en de eerder genoemde Michael en Floris, wonnen in een super spannende race de 4 x 100 meter wisselslag en mochten een mooie bokaal in ontvangst nemen.

Trainer Theo van Dam heeft ook twee afstanden gezwommen; de 50 en de 100 meter vrije slag. Aangemoedigd door de voltallige ploeg zwom hij zijn races. Tegen de zwemmers zegt hij vaak dat hun slagfrequentie omhoog moet, maar hij ondervond nu aan den lijve dat dit nog helemaal niet zo makkelijk is! Onder luid applaus legde hij zijn laatste meters af en kreeg later een mooie zilveren medaille omgehangen.

Op zondagmiddag stond de loodware 200 meter vlinderslag op het programma. Met diep respect werd er gekeken naar Anouk van Dam, Veerle Claassen, Denise van der Linden, Roos Burmanje, Danai Lytrokapi, Carmen Meijer, Wesley Bos en Michael van Dam die met hun races in totaal maar liefst vijf keer goud wisten te behalen in de verschillende leeftijdscategorieën!

Aan het eind van de dag, na de spectaculaire finale van de 50 meter vrije slag met Floris en Michael, werd deze laatste ook nog eens uitgeroepen tot Kampioen van zijn jaargang en dat maakte het feest compleet.

In totaal mochten er 42 medailles mee naar huis genomen worden, waarvan 25 gouden (!), 12 zilveren en 3 bronzen. Hiermee is HPC in de top 5 van het eindklassement geëindigd en dat is een geweldige prestatie.

Om 22.30 uur arriveerde de bus weer in Heemstede en kon iedereen terug kijken op een meer dan fantastisch weekend. Via Twitter lieten een aantal zwemmers weten dat ze nu al aan het aftellen zijn tot volgend jaar!

DSC_0039

Hagen-20120526-00263