HPC trotseert de kou

Afgelopen pinksterweekend was de koudste sinds 1936 en dat hebben ook de wedstrijdzwemmers van HPC Heemstede aan den lijve ondervonden. In het minimaal verwarmde 50-meter buitenbad in het Duitse Hagen vond de 21e editie plaats van de Internationale Sprint Cup en ook daar was het nat en vooral koud. Op zaterdag stond er ook nog eens een flinke wind, maar toch mocht dat de pret niet drukken. Ondanks dat de Sprint Cup een heel groot toernooi is met bijna 500 deelnemers, blijft het zonder enige twijfel het leukste zwemfestijn van het seizoen en dat blijkt ook uit het feit dat zowel Laurens Windt als Fien van Munster geblesseerd waren, maar toch voor de gezelligheid mee gegaan zijn. Na een lange, koude dag zwemmen werd er in een lekkere warme sporthal gegeten en toch nog een beetje geslapen. Zondagochtend om half negen lagen de eerste zwemmers bij een temperatuur van amper 6 graden alweer in het water. En dan is het echt geen pretje om enkel in je zwempak of zwembroek op een startblok te staan! Maar er werd niet geklaagd. Sterker nog, er werd, zelfs in de regen- en hagelbuien, uitstekend gezwommen!
Van de 204 keer dat er een HPC-zwemmer aan de start verscheen, eindigden er 67 races in een persoonlijk record en dat is uitzonderlijk onder deze omstandigheden. In totaal brachten de 42 zwemmers 44 medailles mee naar huis waarvan 21x brons, 11x zilver en 12x goud! Op zondagmiddag stond de loodzware 200 meter vlinderslag op het programma en er werd met diep respect gekeken naar de prestaties van Elza Matthijsen, Carmen Meijer, Twan de Vries en Jens van der Sman. Wat een moed om dat na zoveel andere afstanden en twee korte nachten slaap nog aan te durven en vooral ook nog keurig uit te zwemmen! Het absolute hoogtepunt van de zondag was de afsluitende finale 50 meter vrije slag voor de heren waar Jeroen Braspenning zich knap voor had weten te kwalificeren. De hele ploeg stond hem met groot enthousiasme aan te moedigen en schreeuwden hem van de ene naar de andere kant van het zwembad. Er waren deze keer veel jonge zwemmers mee voor wie het de eerste keer was dat ze in Hagen zwommen en zij waren diep onder de indruk van het spektakel. En dat waren ook coaches Theo van Dam en Denise van der Linden die beide dagen samen aan de rand van het bad hebben gestaan. Theo verklaarde aan het eind van het toernooi; “Elke keer ben ik toch steeds weer verbaasd over wat mensen aankunnen. De gevoelstemperatuur was op zondagochtend min 1 en desondanks gingen onze bikkels gewoon van start en stonden ze op een startblok met wind, regen en hagel. Ik ben zo super trots op deze zwemmers. Hoe kouder het werd, hoe warmer de sfeer in de ploeg! Dit was Hollands Glorie in optima forma!”

Finale Jeroen 15.05.16

De hele ploeg moedigt Jeroen aan bij de finale 50 meter vrije slag