Zomer start voor HPC in Duitsland

Na een jaar lang wachten mochten de wedstrijdzwemmers afgelopen zaterdagochtend om 5 uur dan eindelijk weer vertrekken naar  het Duitse Hagen voor de 23e editie van de prestigieuze Internationale  Sprint Cup. Onderweg regende het nog behoorlijk hard, maar hoe dichter de bus bij Hagen kwam, hoe meer de lucht opklaarde. Toen de eerste zwemmers rond half tien in het water lagen brak de zon door en die is beide dagen ook niet meer weggeweest.

De nieuwe zwemmers keken hun ogen uit. Ze hadden al veel verhalen gehoord over het 50-meter buitenbad dat midden in de groene heuvels ligt, maar dat het allemaal zó groot zou zijn hadden ze toch niet helemaal verwacht. De jonge zwemmers vermaakten zicht tussen hun  wedstrijden door vooral met spelen in het recreatiebad, dat naast het wedstrijdbad ligt, en dat vanwege het mooie weer het hele weekend open was. De oudere zwemmers maakten van de gelegenheid gebruik om lekker in de zon te zitten kletsen, lezen of slapen of zich te verpozen op het terras in de schaduw.

Zoals ieder jaar vertrok de ploeg na een lange dag van wedstrijden naar de sporthal waar werd gegeten en geslapen. De volgende dag begon het inzwemmen om half negen en opnieuw stond de zon hoog aan de hemel. De tweede dag is vaak wat lastiger voor de zwemmers omdat iedereen al vermoeid is na een lange dag zwemmen op zaterdag en over het algemeen niet zo lang heeft geslapen. Maar de sfeer was er niet minder om! Elk jaar weer is de 200 meter vlinderslag op zondagmiddag een absoluut hoogtepunt. Met diep respect wordt er dan gekeken naar een aantal moedige zwemmers die het aandurven om op deze gruwelijk zware afstand uit te komen. Dit jaar waren dat Deborah Hartman, Fien van Munster, Nadia du Fossé, Siebe de Vries, Twan de Vries en Daan Jonkheer, die zijn dertiende verjaardag vierde en voor wie speciaal voor de start ‘Happy Birthday’ van Stevie Wonder uit de luidsprekers schalde! Daan vond het superleuk om in Hagen jarig te zijn en won uitgerekend op die dag zijn allereerste Hagen-medaille! Daar kan geen ander verjaardagscadeau tegenop! En hij was niet de enige die het eremetaal kreeg omgehangen. In totaal mocht de ploeg 50 medailles mee naar Heemstede nemen, waarvan 15x goud, 17x zilver en 18x brons. Dat zijn er vijftien meer dan hetzelfde aantal zwemmers vorig jaar won. Daarnaast eindigden ruim 40 procent van alle races in een persoonlijk record en ook dat is een prima prestatie.

Coaches Theo van Dam en Denise van der Linden waren terecht trots op hun team. Niet alleen vanwege het hoge aantal pr’s en medailles maar vooral vanwege de onderlinge sfeer waardoor iedereen zich thuis voelde. Tijdens het leukste zwemweekend van het jaar komt dat gevoel altijd zo goed tot zijn recht waardoor iedereen nu alweer uitkijkt naar Pinksteren 2019!